Lotgenotengroep Autisme en naasten

Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter.

Mensen met autisme vallen ergens binnen het autismespectrum. Dit betekent dat niet iedereen met autisme hetzelfde gedrag vertoont. Er zijn wel een aantal kenmerken die een rol spelen. Op het gebied van sociale interactie en communicatie komen de kenmerken sterk naar voren en dan in herhalende patronen. Zo kunnen mensen met autisme problemen hebben met het goed aanvoelen van andere mensen. De taalontwikkeling en manier van communiceren verlopen vaak afkijkend. Routines en gewoontes zijn vaak belangrijk, wanneer deze verstoord raken, kan dat gepaard gaan met boze buien of paniekaanvallen. Al met al kan dit voor spanning en uitdagingen zorgen in de relatie met de naasten.

Leven naast iemand met autisme

Wil je leren hoe je hiermee omgaat als naaste, als ouder, kind of vriend? En hoe je je eigen grenzen kunt bepalen en bewaken? In deze doorlopende groep, die begeleid wordt door een familiecoach met familie-ervaring en een ervaringsdeskundige, leer je van en met elkaar hoe je de kwaliteit van je eigen leven kan verbeteren.

Praktische informatie

Datum elke 3e dinsdag van de maand
Tijd 19.30 tot 21.30 uur
Locatie Kompassie, Laan 20, Den Haag
Kosten Gratis

Aanmelden

Wil je deelnemen of heb je nog vragen? Mail naar mantelzorg@kompassie.nl of bel (070) 427 32 40 en vraag naar Esther van der Meer of Lidia da Graca.