Psysalon KOPP/KOV en Brussen

Bijeenkomst voor (volwassen) kinderen (KOPP) en broers/zussen (Brussen) van iemand met psychische klachten

Moet je altijd rekening houden met de gemoedstoestand voordat je iemand mee naar huis neemt? Neem je veel taken over van je ouders? Of zie je dat je broer of zus alle aandacht opeist, waardoor je ouders overbelast raken? Opgroeien in een gezin waarin een familielid worstelt met psychische klachten kan uitdagend zijn. Je past je vaak aan en spreekt je niet uit over hoe het voor jou is, uit loyaliteit naar je ouder(s) en/of broer/zus.

Speciaal voor KOPP (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen) en brussen (broers en zussen van) organiseren we daarom op 19 maart 2024 de Psysalon ‘Een goed gesprek’. Een moment om je eigen ervaring of mening te delen zonder dat je rekening hoeft te houden met ouders of broer/zus.

KOPP’ers en Brussen

Als (volwassen) kind van een ouder met psychische problemen (KOPP) kun je te maken krijgen met onvoorspelbaar gedrag, minder emotionele ondersteuning op leuke én moeilijke momenten en je (overmatig) zorgen maken of met schuldgevoelens. Ook als je een broer of zus hebt die psychische klachten heeft, kan dat best lastig zijn. Veel tijd en aandacht gaat naar je broer of zus en minder of nauwelijks naar jou. Tegelijk zie je de worsteling van je ouders en die van je broer of zus. Als je ouders al wat ouder zijn, kan het ook zijn dat je je afvraagt hoe het verder moet met je broer of zus als zij er niet meer zijn.

Deze ervaringen kunnen invloed hebben op de manier waarop je als volwassene relaties aangaat en onderhoudt. Als je als kind een te grote verantwoordelijkheid op je hebt genomen, kan het zijn dat je dat als volwassene nog steeds doet. Je hebt moeite met het aanvoelen en aangeven van je grenzen. Dit kan leiden tot oververmoeidheid of zelfs burn-out. Zowel kinderen van iemand met psychische problemen, als broers en zussen hebben dan ook een verhoogd risico om zelf psychische problemen te ontwikkelen.

Over de bijeenkomst

Onze bijeenkomst begint met een gezamenlijk gedeelte, waarin we elkaar kunnen ontmoeten en ons verhaal kunnen delen. Daarna splitsen we op in kleinere groepen, waar KOPP’ers en Brussen de kans krijgen om dieper in te gaan op hun ervaringen. We maken hierbij gebruik van de methode van Verbindende Gespreksvaardigheden, waardoor we op een respectvolle en ondersteunende manier met elkaar kunnen communiceren.

Praktische informatie

Wanneer: 19 maart 2024, 18.30-20.00 uur
Voor wie: (Volwassen) kinderen (KOPP) en broers/zussen iemand met een psychische kwetsbaarheid
Waar: Kompassie, Laan 20, Den Haag

Deelname is gratis!

Aanmelden is verplicht. Klik op aanmelden of stuur een mail naar mantelzorg@kompassie.nl.

Aanmelden