Een uitverkochte zaal bij FF D’R UIT – toneelvoorstelling over mantelzorg GGz

Op 9 november vond de première van FF D’R UIT plaats in de grote zaal van theater De Nieuwe Regentes. De voorstelling was volledig uitverkocht en leverde enthousiaste reacties op.

Luister via onderstaande link het radio-interview terug dat Radio West deze dag ter plekke hield met Rita van Maurik, coördinator Mantelzorg GGz bij Kompassie. Vanaf ongeveer de 21e minuut:

https://www.omroepwest.nl/radio/programma/270000020/Studio-Haagsche-Bluf/aflevering/270271962

Voorstelling FF D’R UIT haalt mantelzorgers uit de schaduw

Schaamte en schuldgevoel zorgen ervoor dat mantelzorgers vaak geen hulp durven te vragen, waardoor zij verstrikt raken in de zorg voor hun dierbare. Hierdoor kunnen mensen hun baan verliezen of zelfs in een depressie raken. De gemeente Den Haag en Stichting Kompassie geven aandacht voor dit probleem onder meer met de toneelvoorstelling FF D’R UIT.

De Gemeente Den Haag heeft aan theatermaker Guusje Eijbers gevraagd een theaterstuk te maken om begrip te kweken voor de vaak zware last van mantelzorgers, zodat zij meer steun krijgen op het werk en van familie en vrienden.

Wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg): “Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg en ondersteuning van hun dierbaren. Helaas krijgen zij niet altijd genoeg begrip en steun van hun omgeving. In Den Haag werken we aan een beter leven voor iedereen en iedere Hagenaar moet kunnen rekenen op de zorg of ondersteuning die men nodig heeft. Daarom is de mantelzorger van onschatbare waarde in onze samenleving.”

Guusje Eijbers heeft een tiental openhartige interviews afgenomen met mantelzorgers GGz die grote problemen hebben ondervonden met een dierbare voor wie ze zorgen. Deze mantelzorgers stonden model voor de personages die op 9 november in Theater De Nieuwe Regentes ten tonele verschijnen.

Guusje: “Dit waren soms zeer zware ontmoetingen waar flink wat emoties naar boven kwamen. Ik dacht dat ik niet zoveel wist van deze problematiek, maar gaandeweg de interview-sessies kwam ik tot de ontdekking dat ik er wel degelijk mee te maken heb gehad. En dat is precies waar het om draait: als het je zelf overkomt denk je al gauw, dat het zo erg nog niet is en reken je jezelf niet tot de categorie probleemgevallen.”

FF D’R UIT: ONVERWACHTE SPANNING EN HUMOR IN FAMILIEHOTEL

In de voorstelling FF D’R UIT maakt een groepje hotelgasten gebruik van een speciaal arrangement voor mantelzorgers, die er even tussen uit willen.

In het Texels hotel ‘Zonnegloren’ staat alles in het teken van de voorbereiding op het jubileum van de Helderse brandweer. De pianist stemt alvast de piano en er worden slingers opgehangen.

Tegen dit decor arriveert een aantal gasten, de mantelzorgers met elk een eigen verhaal die even willen genieten van de rust en de natuur van het eiland. De weersomstandigheden en een plotselinge verdwijning zorgen er echter voor dat de stemming omslaat.

In deze donkere komedie maken we o.a. kennis met een ouderpaar dat zorgt voor hun schizofrene zoon, een vrouw voor haar man met schizofrenie en Alzheimer en een moeder die worstelt met haar meerderjarige dochter met heftige borderline problematiek. Ze hebben allen een gedeelde zorg: de intense, alledaagse zorg voor een dierbare.

De personages en hun problematiek zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen die door middel van interviews met de mantelzorgers zijn verkregen.

FF D’R UIT is een voorstelling geschreven door Rob van Dalen en Guusje Eijbers. Laatstgenoemde neemt samen met Michiel Varga de regie voor haar rekening.

Het theaterstuk is gemaakt in opdracht van de Gemeente Den Haag, in het kader van de viering van de Landelijke Dag van de Mantelzorg i.s.m. Stichting Kompassie. Stichting Kompassie is 15 jaar geleden opgericht om hulp te bieden aan kwetsbare psychische burgers van Den Haag én hun naasten. Die laatste groep wordt sinds 2016 begeleid door Stichting Kompassie in het kader van het project GGz mantelzorg.