‘De Buurtcirkel is mijn diamanten uurtje’

De kracht van de Buurtcirkels in Den Haag

Kompassie is sinds een aantal jaar een van de actieve samenwerkingspartners binnen de Buurtcirkels. In Den Haag werken Stichting Anton Constandse, Parnassia, Xtra en Kompassie samen aan het realiseren van het ondersteuningsnetwerk Buurtcirkel.

Bianca Fakkel, Buurtcirkelcoach vanuit Stichting Anton Constandse en vrijwilliger Jacky Tol vertellen meer over de kracht van Buurtcirkel.

Bianca Fakkel

Buurtcirkelcoach en ambulant hulpverlener bij Stichting Anton Constandse

Wat is de kracht van de Buurtcirkel?

‘Ik ben Buurtcirkelcoach van de Buurtcirkel in de Stationsbuurt. De Buurtcirkel is er voor iedereen die nieuwe mensen wil ontmoeten maar het zelf lastig vindt om dit voor elkaar te krijgen. In de Buurtcirkel vinden mensen elkaar. Zij ondersteunen elkaar en ondernemen samen activiteiten. Er ontstaat echt een vriendengroep.

De Buurtcirkel heeft ook een preventief doel. Het kan helpen voorkomen dat mensen in de hulpverlening terecht komen. Ook vinden mensen weer een vriendengroep of een netwerk aan het einde van of tijdens de hulpverlening. Maar de Buurtcirkel is er niet alleen voor mensen die hulpverlening (hebben) ontvangen. Iedereen die nieuwe mensen wil ontmoeten is welkom! Dat is zo mooi aan de Buurtcirkel. In de groep is veel respect. Iedereen accepteert elkaar. De groep is heel gevarieerd. Er nemen mensen deel met heel verschillende achtergronden. De een werkt, een ander heeft dagbesteding. De leeftijd in onze groep ligt nu tussen de 20 en de 50 jaar. Maar we hebben ook weleens een deelnemer van 70 jaar gehad.

In de Buurtcirkel zie ik veel deelnemers die eenzaam zijn en weinig contacten hebben.
Door de Buurtcirkel krijgen ze een vriendengroep.

Soms vinden mensen het spannend om voor het eerst naar de Buurtcirkel te gaan. Ik zorg ervoor dat we heel toegankelijk zijn. Zo kan ik bijvoorbeeld eerst bij iemand thuis langskomen om meer te vertellen. Soms gaat een deelnemer van de Buurtcirkel mee. Mensen kunnen het altijd eerst een keer uitproberen of iemand die ze vertrouwen meenemen. Voor veel mensen is die eerste stap moeilijk. In de Buurtcirkel zie ik veel deelnemers die eenzaam zijn en weinig contacten hebben. Door de Buurtcirkel krijgen ze een vriendengroep.

We ondernemen van alles en ondersteunen elkaar. De ideeën voor de activiteiten komen uit de groep en deelnemers nemen zelf ook initiatief. Zo heeft een deelnemer een stadswandeling georganiseerd of we laten in de stad aan elkaar onze favoriete plekken zien, zoals de Nutstuin of de Paleistuin. We gaan naar het Zuiderpark voor een wandeling of picknick of we maken een strandwandeling. Een van de deelnemers wilde nog eens naar de bioscoop. Dan doen we dat met elkaar. Ook doen we veel spelletjes, omdat deze Buurtcirkel dat leuk vindt.

Voor ons is het misschien gewoon maar voor de deelnemers betekent het zoveel!

De groep helpt elkaar. Onlangs moest iemand een stoel ophalen in Berkel & Rodenrijs en hij wist niet hoe hij dat voor elkaar moest krijgen. Een andere deelnemer biedt dan aan om samen met de auto te gaan.

Wat ik zelf heel mooi vond is het volgende. Een van de deelnemers vertelde dat hij nog nooit bezoek had gehad in zijn huis en dat hij heel graag de deelnemers van de Buurtcirkel uit wilde nodigen. Hij is 4 maanden bezig geweest om het helemaal perfect te maken. Hij heeft toen de groep bij hem thuis ontvangen. Dat was voor hem zo betekenisvol én mij als coach blijft dat ook altijd bij.

Voor ons is het misschien gewoon maar voor de deelnemers betekent dit zoveel! Een van de deelnemers noemt onze bijeenkomst ook zijn diamanten uurtje.’

Wat betekent dit werk voor jou?

‘Het geeft mij heel veel energie om voor de Buurtcirkel te werken. Ik zie een steeds grotere groep die eenzaam is en weinig aansluiting heeft. Zeker in deze maatschappij die ook verhardt en individualistischer wordt. Niet iedereen kan zijn vriendengroep of netwerk zelf organiseren. Ik vind het bijzonder om te zien hoe de deelnemers elkaar helpen en er voor elkaar zijn. Iedereen respecteert elkaar en ieder laat elkaar zichzelf zijn.’

Wat is jouw rol?

‘Als coach ben ik het aanspreekpunt voor de Buurtcirkel. Ik krijg de aanmeldingen binnen en zorg ervoor dat nieuwe deelnemers zich welkom voelen. Daarnaast coach ik de vrijwilliger die de Buurtcirkel begeleidt. Ook dat is een mooi proces. De vrijwilliger die de Buurtcirkel begeleidt zie ik groeien en zelfvertrouwen krijgen.’


Jacky van Tol

Jacky van Tol begeleidt als vrijwilliger van Kompassie een andere Buurtcirkel, namelijk die van Bouwlust-Vrederust. Daarnaast werkt Jacky als baliemedewerker, wachttijdondersteuner en activiteitencoach bij Kompassie.

Wat is voor jou de Buurtcirkel?

‘Voor mij is de Buurtcirkel: Doe mee en doe het vooral samen. Sterker staan en zelfstandig wonen in een buurt of wijk. Elkaar helpen met alledaagse dingen. Ondersteuning krijgen waar nodig.

We ondernemen activiteiten/spelletjes die we als groep verzinnen. Zo zijn we onder andere naar het Westlands Museum geweest en hebben een Alpacawandeling gemaakt. We komen iedere donderdagmiddag bij elkaar in Wijkcentrum Bouwlust. Ook helpen we elkaar. Iemand leent een boormachine uit aan een ander of we helpen elkaar met dozen uitpakken na een verhuizing. We zijn nu met 5 mensen. Er is ruimte voor 9 tot 12 mensen, die samen de Buurtcirkel vormen. We hebben als Buurtcirkel ook een app-groep waar we elkaar tips/ondersteuning kunnen geven.

Het werk bij Kompassie en de Buurtcirkel helpt mij in mijn herstel.

Als vrijwilliger organiseer ik vaak de bijeenkomsten. Ik ontvang de mensen én begeleid de bijeenkomsten. Ik word weer begeleid door de Buurtcirkelcoach van Stichting Anton Constandse. Het geeft mij voldoening om dit te doen. Het houdt mij ook bewust van mijn psychische kwetsbaarheid. Je bent een voorbeeld voor mensen: je kunt er altijd uitkomen. En het maakt mij ook bewust van waar ik nu ben. Dat geeft mij als vrijwilliger ook kracht.

Het werk bij Kompassie en de Buurtcirkel helpt mij in mijn herstel. Je kunt hier jezelf zijn. Ik heb het echt naar mijn zin.’


Buurtcirkel in het kort

In Den Haag werken Stichting Anton Constandse, Xtra, Parnassia en Kompassie samen aan het realiseren van het ondersteuningsnetwerk Buurtcirkel.

Een Buurtcirkel is een netwerk van 9 tot 12 mensen met diverse ondersteuningsvragen. De deelnemers wonen bij elkaar in de buurt en leren elkaar te ondersteunen. Een vrijwilliger helpt de deelnemers met het verkennen van de wijk en het maken van wederkerige verbindingen binnen de wijk. Er is een Buurtcirkelcoach die de vrijwilliger coacht en het proces van de deelnemers faciliteert om zoveel mogelijk binnen de Buurtcirkel of het netwerk zijn of haar vragen beantwoord te krijgen.

Een Buurtcirkel is een netwerk van 9 tot 12 mensen met diverse ondersteuningsvragen. De deelnemers wonen bij elkaar in de buurt en leren elkaar te ondersteunen. Een vrijwilliger helpt de deelnemers met het verkennen van de wijk en het maken van wederkerige verbindingen binnen de wijk. Er is een Buurtcirkelcoach die de vrijwilliger coacht en het proces van de deelnemers faciliteert om zoveel mogelijk binnen de Buurtcirkel of het netwerk zijn of haar vragen beantwoord te krijgen.

Buurtcirkel is er voor iedereen met een hulpvraag, groot of klein. Het is vooral belangrijk dat je er zin in hebt om mee te doen. En dat je jouw talenten wilt inzetten voor anderen.

Buurtcirkels vind je verspreid door heel Nederland. Dit zijn geen vaste locaties, maar buurten of wijken waarin jij samen met andere deelnemers de Buurtcirkel vormt. Het onderlinge contact en de afspraken die je met elkaar maakt, dát is de Buurtcirkel.

  • Buurtcirkel is er voor iedereen die nieuwe mensen wil leren kennen
  • Je ontmoet veel nieuwe buurtgenoten en kunt samen leuke dingen doen
  • Je kunt bij elkaar terecht voor vragen of problemen
  • Je zet je eigen talenten en vaardigheden in
  • Waar nodig krijg je ondersteuning van een vrijwilliger of Buurtcirkelcoach

Meer weten over de Buurtcirkel?

Ga naar Buurtcirkel en zoek de Haagse Buurtcirkels. Of neem contact op met Kompassie voor meer informatie over de Buurtcirkel bij jou in de buurt.