MIND kijkt terug op 2022

De hoogtepunten van 2022

Een jaar waarin veel aandacht was voor mentale gezondheid, waarin veel gedaan is om deze te verbeteren en met een record aantal acties (1.308) van mensen die willen bijdragen aan de missie van MIND.

Dit zijn de 10 hoogtepunten van MIND:

  1. MIND Blue Monday Run | Op maandag 17 januari kwamen meer dan 400 mensen in beweging voor de MIND Blue Monday Run. Koningin Máxima wandelde mee voor Blue Monday.
  2. Petitie ‘Stop de bezuinigingen op de jeugdzorg’ | In februari startte MIND een petitie tegen de bezuinigingen op de jeugdzorg. In mei zeiden bijna 12.000 mensen tegen de regeringspartijen dat met meer bezuinigingen de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan.
  3. Lancering MIND Us | Erevoorzitter Koningin Máxima lanceerde op 30 maart stichting MIND Us. MIND Us zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar.
  4. Socialmediacampagne over OCD | MIND ontwikkelde eind maart samen met ervaringsdeskundigen en professionals een socialmediacampagne om meer aandacht te vragen voor OCD (dwangstoornis).
  5. MIND ondertekent het Integraal Zorgakkoord niet | De zorg dreigt vast te lopen: er is personeelstekort en de wachttijden zijn te hoog. MIND vindt dat het tijd is voor radicale veranderingen. In 2022 nam MIND intensief deel aan onderhandelingen om te komen tot een Integraal Zorgakkoord (IZA). Op 6 september besloot MIND het akkoord niet te ondertekenen omdat een aantal afspraken het recht van patiënten en burgers onder druk zet.
  6. Last Man Standing | In september stonden 250 deelnemers 6 uur lang op een verhoging om aandacht te vragen voor iedereen die zelf of als naaste te maken heeft met psychische klachten. Met deze zesde editie van de MIND Last Man Standing is € 45.417 opgehaald voor MIND.
  7. Startpakket voor docenten: mentale gezondheid bespreekbaar maken in de klas | In oktober lanceerden Luister Eens en MIND een uitgebreid startpakket voor docenten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken in de klas. Met laagdrempelige tools kunnen docenten van middelbare scholen en MBO zelf aan de slag. Of ze krijgen eerst een training of cursus.
  8. Werkconferentie ‘Mentale gezondheid in de toekomst’ | Maandag 10 oktober, op World Mental Health Day, organiseerde MIND samen met Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel een werkconferentie over ‘Mentale gezondheid in de toekomst’.
  9. ‘Chill, je moet al zoveel’-challenge | Bijna 3.000 mensen deden mee met de ‘Chill, je moet al zoveel’-challenge. In de challenge ga je aan de slag met onderwerpen zoals FOMO (fear of missing out), teleurstellingen en keuzes maken. Ook kan je iedere week luisteren naar een nieuwe podcast met (bekende) presentatoren, artiesten en influencers over hoe zij prestatiedruk ervaren.
  10. Vertrek directeur Marjan ter Avest | Een belangrijk moment in 2022 was het vertrek van directeur Marjan ter Avest in december. Dianne Burger is benoemd als interim directeur-bestuurder van MIND.

Lees meer