Werkbezoek D66

Op 4 september kwamen raadsleden, fractievertegenwoordigers, fractie-ondersteuners en leden van de werkgroep zorg en welzijn van D66 uit Den Haag en Pijnacker-Nootdorp en een D66-lid van de Tweede Kamer op werkbezoek bij Kompassie. Fractievertegenwoordiger Demi van Wijk heeft eerder dit jaar kennis gemaakt met Kompassie en heeft haar best gedaan om zoveel mogelijk belangstellenden uit de regio voor dit werkbezoek uit te nodigen.

Er was veel interesse in wat Kompassie doet en hoe Kompassie werkt. De vrijwilligers met eigen (familie-) ervaring met psychische kwetsbaarheid versterken door hun werkzaamheden bij Kompassie niet alleen hun eigen kracht en herstel maar ook dat van de bezoekers. Met name het laagdrempelige van de dienstverlening sprak veel aanwezigen aan. Het aantal bezoekerscontacten op jaarbasis (11.000) maakte indruk. Zij hebben hun reactie op social media geplaatst.

Mentale gezondheid

Wij hebben met elkaar gesproken over mentale gezondheid in het algemeen en over de grote groep mensen met een psychische kwetsbaarheid die geen overlast geeft, maar onderlast, die stil aanwezig is en wel behoefte kan hebben aan ondersteuning door een vrijwilliger met eigen ervaring.

Er wordt veel gesproken over wachttijden in de GGZ. Onze gasten vonden het goed om te horen dat vrijwilligers van Kompassie ondersteuning bieden. Op deze manier krijgen mensen weer perspectief. Bij 86% van de mensen die wachttijdondersteuning krijgen verbetert de situatie.

Fijn dat Kompassie er is en dat bezoekers blij zijn met de ondersteuning die zij krijgen van vrijwilligers. Werken bij Kompassie draagt bij aan het herstelproces van de vrijwilligers. Het zou goed zijn als op meerdere plekken in Nederland zelfregiecentra zouden zijn.

Preventie is belangrijk

Eén van de preventiemiddelen van Kompassie is de Mentale Agenda, een digitaal platform voor inwoners van den Haag om de mentale veerkracht te versterken. Op de Mentale Agenda staat een selectie van activiteiten in Den Haag met GGZ-thema’s en kijk-, lees- en luistertips om zelf aan de slag te gaan met mentale gezondheid.

Gesproken is over het belang nog meer bekendheid te geven aan de inwoners van Den Haag en omstreken aan de Mentale Agenda.

Wilt u als professional ook meer weten over de Mentale Agenda? Dan komen wij graag naar u toe om de website toe te lichten. Mail of bel naar Merel van Aardenne (m.vanaardenne@kompassie.nl / 06 38 78 11 81)